Autonavigointilaitteet

Hollantilainen tutkimuslaitos TNO julkisti tutkimustulokset, joiden mukaan satelliittinavigaatiolaitteen käyttö parantaa ajo- ja liikenneturvallisuutta.

Tutkimus osoitti, että navigointilaitetta käyttävän kuljettajan tarvitsee pysähtyä liikenteessä 25 % vähemmän ja olla pysähdyksissä 35 % vähemmän aikaa kuin laitetta käyttämättömän. Navigaattorin ansiosta turhat käännökset harhaan ajon vuoksi vähenevät ja ajokäyttäytyminen paranee. Tutkimuksen mukaan navigaattoria käyttävä kuljettaja tekee 50 % vähemmän pieniä liikennerikkeitä, kuten liikennemerkkien huomiotta jättämistä. Kuljettaja voi keskittyä ajamiseen eikä tien etsimiseen.

Navigaattorit myös parantavat kuljettajan reaktioherkkyyttä ja vähentävät ajamisesta aiheutuvaa stressiä. 78 % tutkituista kuljettajista tunsi olonsa varmaksi hyvää navigointilaitetta käyttäessään. Kuljettajat pystyivät keskittymään liikenteeseen ja ottamaan paremmin huomioon muut tiellä liikkujat.

Ajokilometrit vähenivat jopa 16 % ja ajoaika 18 % käytettäessä hyvää autonavigaattoria. Tämä säästää paitsi aikaa myös ympäristöä ja polttoainetta.

Järjestys: